Planeta Festival

Nyheter

Fira höstlovet med musik och dans från hela världen

Planeta Festival invigs tisdag 31 oktober på Oceanen i Majorna. Planetapriset delas ut till någon som har inspirerat till ett flerkulturellt samhälle och på scenen spelar lokala bandet SIMBI funkiga och varma voodoo-beats. Årets festival är den 14:onde i ordningen och det blir en hel del aktiviteter för höstlovslediga barn.

Planeta har flera aktiviteter för höstlovslediga barn i år: svenska danslekar, dans till härliga rytmer från Togo, kabaré eller uppleva festivalens nyproducerade musikföreställningar med dragspel, harpa och andiska flöjter.– Med stöd från Musikverket har festivalen satt ihop två musikföreställningar för barn, som spelar på olika platser i Västragötalandsregionen. Svalan Barid och Vinddrag på Jorden heter föreställningarna och medverkande musiker är Kristina Issa, Aida Jabarri, Josue Trelles och Larisa Ljungkrona, säger Vanessa Labañino, projektets producent och festivalens koordinator.

Årets Planeta Festival är den 14:onde i ordningen och invigs på Oceanen i Majorna. På scenen spelar SIMBI karibiskt gung och så blir det invigningstal och prisceremoni. Pristagaren nomineras av publiken. Vem det blir kungörs en vecka innan invigningen.

Efter invigningen fortsätter festivalen i dagarna fem med artister från olika delar av världen: Tony Allen från Nigera, Barriada Quinteto från Kuba, Frank Paco från Mozambique, London Klezmer Quartet från England, Jambinai från Sydkorea och världsledande Odissi-dansaren Sujata Mojhpatra från Indien som också kommer ge workshops. Multibegåvade Nadin Al-Khalidi från Irak medverkar i två programpunkter: i Förbjudna Orkesternpå Konserthuset och i Tarabband på Världskulturmuseet – samma Tarabband som vann prestigefyllda priset Årets Band på Folk & Världsmusikgalan tidigare i år.

– Planetas nätverk består av både små och stora kulturarrangörer som spänner över ett vitt fält på många sätt. Vi har en mångfald musikaliskt, kulturellt och geografiskt, säger Vanessa Labañino.

I nätverket ingår, förutom de redan nämnda, Göteborgs Stadsbibliotek, Stora Teatern, Göteborgs Symfoniker, kyrkor, studieförbund, ideella föreningar och regionala organisationer och arrangörer som Kultur i Väst och Kronan Kulturhus i Trollhättan. Nya i nätverket för i år är Klezmer Queen Festival med flera programpunkter runt om i Göteborg; en festival i festivalen som även kommer köra sitt program i Stockholm.

Vanessa Labañino, som koordinerar, tycker det är kreativt och inspirerande att vara en del av ett så stort nätverk, som tillsammans jobbar för ett gemensamt mål varje år:
– Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att ta del av årets festival. Tillsammans lyser vi upp i höstmörkret.

Bilden ovan: Tarraband, Årets Band på Folk & Världsmusikgalan, kommer till Planeta Festival. Foto: A Squared

Läs pressmeddelandet på Mynewsdesk