Planeta Pris 2016 till eldsjälen Gloria Esteban

Planeta Pris, “Årets Inspiratör” tilldelas Gloria Esteban. Gloria Esteban har med sitt öppna och engagerade förhållningssätt bokstavligt och bildligt satt färg på Hammarkullen. Hon inspirerar till hur vi tillsammans kan skapa ett samhälle och en värld som inkluderar oss alla.

Gloria Esteban är en eldsjäl från Angered som under 15 år lett en rad olika kulturprojekt. Genom att uppmärksamma det lokala kulturutbudet och sammanföra kulturarbetare från olika språkgrupper har hon hittat nya samverkansformer, som bidragit till fler mötesplatser för de boende i närområdet.

Hennes sätt att rikta sig till ungdomar har lett till att även familjer och andra åldersgrupper successivt blivit delaktiga i kulturprojekten. Även nyanlända har i hennes projekt funnit en öppen dörr där den annars varit byråkratiskt stängd.

Gloria Esteban har med sitt öppna och engagerade förhållningssätt bokstavligt och bildligt satt färg på Hammarkullen. Hon inspirerar till hur vi tillsammans kan skapa ett samhälle och en värld som inkluderar oss alla.

Priset kommer att delas ut på invigningen av Planeta Festival. Invigningen hålls i år på restaurangen Kultur på burk, Blå Stället, onsdag 2 november, kl 18.00. Förra årets pristagare, Zana Muhammad, kommer räcka över priset. Medan invigningen och prisceremonien pågår förbereder sig World Music Culture Club för att komma upp på scenen, i en konsert med speciellt inbjudna artister och nyanlända musiker.

Pristagaren har nominerats av publiken och vald av jury. Folkuniversitetet och Planeta delar ut priset på 10 000 kr. I juryn ingår: Patrik Lindgren (Lira Musikmagasin), Mia Samuelsson (Göteborg & Company), Dubravko Grdic (Blå Stället), Kicki Jaballah (Sjumilahallen) och Vanessa Labañino (Planeta).

Läs pressmeddelandet