Planeta Festival

Dans: Odissi Poetic Perfomance

Foto: Duke University Durham, NC U.S.A.

Ett unikt möte mellan klassisk Odissi presenterad av Sujata Mojhapatra och förlängningen av traditionen med nyskapad dans, teater och performance av MYSK.

MYSK Indisk Dans & Magisk Teater i samarbete med World Dance Company presenterar stolt Odissidansaren Sujata Mohapatra från Indien.
MYSK skapar scenkonst i gränslandet mellan indisk dans och teater. Konstnärlig ledare, dansare, regissör och koreograf Anette Pooja har sin skolning och bas i klassisk Odissidans. Hon förnyar idag formerna för indisk dans genom att leverera en ny och bred blandning av scenkonst, som också beskriver det nutida indiska arvet och placeras i nyskapad performancekontext. Anette Poojas verk kännetecknas av pregnans, humor och magi i fusionen mellan dans-teater-musik.

Sujata Mohapatra hör till mästarna av Odissi i sin generation. Hon förmedlar en oerhörd styrka och virtousitet. Varje detalj som traditionsenligt förts vidare av hennes legendariska guru Kelucharan Mohapatra gör sig synlig i fulländad perfektion.

När strålkastarna tänds syns en triangulär siluett på scen, en Odissdansare framträder som om hon på ett magiskt sätt uppenbarat sig ur en tempelfresk. Sujatas skarpslipade dans är en njutning för finsmakare av högklassig dans… I slutet av föreställningen hade Sujata gjort ett otvetydigt intryck på alla närvarande. ”Filigreed perfection!” Kommenterade en skrikande åskådare efter stående ovation. Så sant!
– Danskritiker på Madras Music Academy, ”The Hindu”, 24 januari 2013

Arr: MYSK & World Dance Company

Med stöd av: Konstnärsnämnden & Längmanska Stiftelsen