Planeta Festival

Konsert: Connecting Worlds – Japan/Indien/Sverige

Ett fascinerande möte mellan nordisk jazz, japansk musik och indisk klassisk musik – och mellan virtuoser i tät improviserad dialog över såväl indiska ragor som svensk folkton.

Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för Anders Hagberg, och hans projekt inkluderar ofta musiker från olika genrer och kulturer samt även andra konstformer, som dans och bild. Han har turnerat över hela världen med grupper som Yggdrasil, Mynta och egna band, samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Japan, Brasilien, Västafrika, USA.
Sedan flera decennier har han haft ett nära samarbete med många av de främsta indiska musikerna och turnerar regelbundet i Indien som solist.

Suranjana Gosh är en av få kvinnliga tablaspelare från Indien. Hon är en mästerlig musiker, utbildad i Kolkata i den nordindiska klassiska musiken. Med en knivskarp precision, ofta i halsbrytande tempon, framför hon karaktäristiska rytmiska mönster från den nordindiska musiken både på tabla, en tonal trumma, men också vokalt, så kallad mouth percussion.

Karin Nakagawa föddes i Tokyo och har i dag sin bas både i Tyskland och Japan. Uppväxt i en musikfamilj började hon spela piano redan som treåring, och bytte till 25-strängad koto när hon var tolv år. Hon har sedan utbildat sig vid Tokyo University of Arts, där hon studerat traditionell 13-strängad koto, shamisen och japansk sång.

Karin Nakagawa – koto, sång
Suranjana Ghosh – tabla, mouth percussion
Anders Hagberg – flöjter, sopransaxofon

www.andershagberg.se
www.tablasuranjana.com
www.karinnakagawa.com

 

Plats: Bohusläns Museum, Uddevalla.

Arr: Collegium Musicum i samarbete med Kultur i Väst