Planeta Festival

Konsert: Mushtaq Khorsand

När Mushtaq var tretton flydde han från Afghanistan. Idag är han arton och på väg att slå igenom som hiphop-artist, på modersmålet dari. Fler artister kommer medverka under kvällen.

Mushtaq Khorsand är 18 år, född och uppvuxen i Afghanistan, och tillhör folkgruppen hazarerna. Vid 13 års ålder flydde han till Iran och levde sedan flera år på flykt. Där arbetade han bland annat på stenfabrik tills han som 16-åring blev tvingad att åka tillbaka till Afghanistan igen – där och då började hans långa resa genom Europa till Sverige.

I november 2015 anlände han till Malmö där han bodde två månader innan han förflyttades till Göteborg. Idag studerar Mushtaq fashion design på gymnasiet och väntar på sitt första besked på sin asylansökan. I Afghanistan är musiken koncentrerad till folkmusik och inhemska popartister. Redan som barn blev Mushtaq nyfiken på hiphop och rap och fick genom sin pappa upp ögonen för västerländska artister som Tupac, Eazy E och Notorious B.I.G. När Mushtaq bodde i Iran upptäckte han att folk rappade på fler språk än engelska. På transitboendet i Malmö träffade han andra killar som också lyssnade på rap. Så småningom började Mushtaq prova att rappa andras texter. De som lyssnade uppmuntrade honom att fortsätta och han blev alltmer övertygad om att han ville ha en framtid som rapartist. Mushtaq började skriva egna texter, men på modersmålet Dari. Under en av de många sömnlösa nätterna började han skriva en text om sin jobbiga situation. Han rappade den för de andra killarna som älskade låten.

Låten, Yadesh bakhair, blev början på hans musikaliska resa. Sedan ett år tillbaka uppträder Mushtaq på politiska manifestationer och fester. Han deltog även tillsammans med Musiker mot Rasism, bland annat på West Pride 2017 i Göteborg. Idag jobbar Mushtaq på sitt första album som heter ”Qiamat E Rap” (Rappens domedag) med planerat släpp i början på 2018. Med albumet vill Mushtaq förklara varför han rappar. Idén är att inkludera många av de stora ämnena i livet, som kärlek och politik men på hans eget sätt. Mushtaq rappar mycket om politik, samhället och flyktingars situation och vill med sin musik kunna påverka omvärlden till det bättre.

Lokal: La Casa Degli Italiani, Gamlestadsvägen 1

Arr: Italienska föreningen och Folkuniversitetet