Planeta Festival

Konsert: Tony Allen

Foto: Bernard Benant

Tillsammans med den legendariske Fela Kuti uppfann Tony Allen den populära musikstilen Afrobeat. Allen är känd som en av världens mest respekterade trummisar över decennier, nyligen listad av Rolling Stone Magazine som nr 33. Han har spelat med många av jazzens frontfigurer och inspirerat artister som Talking Heads och Gorillaz.

Efter att ha erövrat världen med Fela Kuti i många år och olika konstellationer på 70-talet, rörde sig Tony Allen vidare och utvecklade stilen Afrofunk. 76 år gammal och med 36 album i bagaget är han fortfarande en vital kraft att räkna med, och samarbetena fortsätter. På senaste skivan medverkar Damon Albarn från Blur/Gorillaz, och nyligen kunde man se honom i Paris tillsammans med technolegenden Jeff Mills, i en imponerande jamsession mellan Allens trummor och Detroit Discjockeyn Mills trummaskin. Senast medverkade han på den maliska Oumou Sangarés nya singel.

Nigerianske Tony Allen bor idag i Paris och släpper fortfarande nytt material. I år kom en EP som en hyllning till trumlegenden Art Blakey, innehållande egna versioner av fyra Blakey-klassiker: A Night In Tunisia, Politely, Drum Thunder Suite och Moanin’.