Planeta Festival

Nyheter

Premiärspelar på årets festival

Årets festival är den 15:e i ordningen. Bland de redan klara artisterna är Trio Samara som skapat ny musik och turnerar i Mellanöstern, tillsammans med den i arabvärlden kända sångerskan Sanaa Moussa. Projektet som involverar flera musiker kallas Longing for My Homeland. Första spelningen i Sverige är under Planeta Festival i höst.

Trio Samaras projekt Longing for my homeland turnerar just nu i Mellanöstern med ny musik. Turnén fortsätter på flera platser i Sverige höst, med premiärspelning på Planeta Festival. Projektet speglar den anda som festivalen verkar i: passionen för den traditionella folkmusiken är gemensamma utgångspunkten och i nya kompositioner möts musikerna sin längtan efter ett hemland som rymmer alla former av kulturella skillnader och uttryck.
   Intresset för projektet är redan stort mycket tack vare sångerskan Sanaa Moussa, som är etablerad och välkänd i arabvärlden, med över femtiotusen följare på Facebook.
   – Sanaa Moussas sång och musik bygger på kvinnors folklore och traditioner, säger Ahmad Al-Khatib, som är en av de tre musikerna i  Trio Samara tillsammans med Sten Källman och Stefan Bergman.
   Förutom spelningar med Longing for My Homeland på Världskulturmuseet och Kronan i Trollhättan kommer sannolikt Sanaa Moussa också dyka upp som gäst under Bosphorus Ensembles konsert på Blå Stället i Angered, en av festivalens programpunkter där även Ahmad Al-Khatib medverkar tillsammans med tjugotalet musiker.

Bland andra klara programpunkter på Planeta Festival kan ytterligare två kvinnliga stora artister nämnas: Fatoumata Diawara från Mali med konsert på Stora Teatern och Shishani & Namibian Tales på Konserthuset.

Festivalen kommer  även ha ett varierande utbud av workshops, dans och aktiviteter för höstlovslediga barn.

Trio Samaras Longing for My Homeland  spelar på Världskulturmuseet, lördag 3 nov kl 19.00.  

Konserten med Longing for My Homeland på Kronan Kulturhus, i Trollhättan är inte helt spikad. Information om programpunkten kommer senare. 

Bosphorus Ensemble spelar på Blå Stället 2 november. 

Bilden ovan: Sanna Moussa