Planeta Festival

Nyheter

Quarttango och Planetapriset inviger

Festivalen invigs tisdag 30 oktober på Café Hängmattan i Majorna. Under kvällen delas Planetapriset och på scenen spelar lokala kultbandet Quarttango. Årets festival är den 15:e i ordningen.

Quarttango är kultbandet från Göteborg med rötterna från olika delar av världen. I bagaget har de med sig tango, folkmusik, klassiskt och jazz.

– Quarttango är något av en göteborgsrelik från 90-talet. Förutom spelningen på Stora Teatern för ett par veckor sedan, kan konserten ses som bandets comeback på hemmaplan, eftersom kvartetten bor i Majorna, säger Monika Wade som håller i invigningen.

Quarttango spelar två set. I pausen delas Plantetapriset ut till en vinnare som nominerats av publiken.

– Vem som får priset får vi veta en vecka innan festivalen kör igång. På invigningen kommer förra året pristagare, David Bäck, räcka över priset till årets vinnare, säger Monika Wade

Festivalen pågår sedan i dagarna fem med musik och dans från olika delar av vår planet, så som Fatoumata Diawara från Mali, flamencodansaren Olga Pericet från Spanien, Shishani med rötter i Namibia och mästerliga violiner från Indien med Lalitha and Nandini. Under festivalen blir det även Sverigepremiär för det svensk/palestinska projektet Longing for my Homeland där Trio Samara bjudit in några vänner, bland annat sångerskan Sanaa Moussa som är ett stort namn i den arabtalande världen. Festivalen avslutas på Oceanen med kosmiskt jazzgung från Kalifornien med Idris Ackamoor & The Pyramids.

Celso Paco från Mozambique gästar också festivalen, både på scen, tillsammans med David Bäck, och som workshopsledare i trummor och sång. För alla höstlovslediga innehåller programmet flera spännande aktiviteter: bland annat kan du se arabisk-svensk dockteater, trumma djembe, prova spela fiol, dansa tango, polska, linedance, bollywood eller spela på återvunnet skrot och samtidigt bli inspirerad till hur vi skapar en hållbar planet.

– Planetas nätverk består av både små och stora kulturarrangörer som spänner över ett brett fält på många sätt. Vi har en mångfald musikaliskt, kulturellt och geografiskt, säger Vanessa Labañino, som är festivalens koordinator.

I nätverket ingår institutioner som Världskulturmuseet, Göteborgs Stadsbibliotek, Göteborgs Konserthus, studieförbund som Folkuniversitetet, kyrkor, ideella föreningar och regionala organisationer som Bohusläns museum och Kronan Kulturhus i Trollhättan. En av de nya i nätverket i år är Louvaio Productions som tillsammans med Folkuniversitetet och Planeta arrangerar en helkväll till stöd för ensamkommande barn, med den afghanska stjärnan Elaha Soroor på scenen, tillsammans med andra artister från Afghanistan.

Vanessa Labañino tycker det är kreativt och inspirerande att vara en del av ett så stort nätverk, som tillsammans jobbar för ett gemensamt mål varje år:
– Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att ta del av årets festival. Tillsammans lyser vi upp i höstmörkret.

Invigning: Quarttango & Planetapriset 2018, Café Hängmattan, 30 oktober, 18.30, Fri entré. 

Bilden ovan: Quarttango med Jorge Alcaide, Laszlo Bozsodi Stålvik, David Bolander och Jonas Franke-Blom. Foto: Emilie Blomgren