Hämtar festival

Brasilianska och kubanska rytmer inviger festivalen

14 oktober 2020

Planeta Festival invigs tisdag 27 oktober på Musikens Hus i Majorna. Under kvällen delas Planetapriset ut och från scenen blir det brasiliansk bossanova med Morango och kubansk bolero med Corazonada – båda lokalt förankrade grupper. Årets festival är den 17:e i ordningen. Festivalen kommer arrangeras enligt rådande restriktioner. Några av evenemangen kommer livestreamas. 

Morango med Finn Björnulfson, Karolina Vucidolac och Tobias Grim. Foto: Laurry Ramirez.

Morango är trion som spelar brasiliansk musik, med egna kompositioner och av kompositörer som Jobim och Edu Lobo. Trion består av Tobias Grim, Karolina Vucidolac och Finn Björnulfson. Finn Björnulfson är känd från Håkan Hellströms band och Karolina Vucidolac har turnérat i Sverige och Brasilien med brasilianska toppmusiker sedan 90-talet. Tobias Grim, gruppens gitarrist som har en djup kärlek till brasiliansk musik, har medverkat på flera av Planetas festivaler, då som en av musikerna i World Music Culture Club.  

Corazonada, Monika Wade. Foto: Ola Kjelbye

Corazonada är bandet från Majorna som spelar boleros – kubanska sånger om den kärlek som inte längre är, eller som borde ha blivit. Bandets frontfigur, sångerskan Monika Wade, är uppväxt med boleron på Kuba. Sångerna framfördes i Havannas danspalats på 50-talet och har sedan spridits i övriga latinovärlden. Nu för Corazonada traditionen vidare och låter passionen väcka drömmen på nytt. Övriga bandmedlemmar: Jorge Alcaide på gitarr och quinto (Planetapristagare 2018) Jonas Franke-Blom på kontrabas och cello, Rolando Ardiles på bongos och Klas Nilsson på trumpet. 

På invigningen kommer även Plantetapriset delas ut till någon som inspirerat till hur vi skapar inkluderande mötesplatser. Nomineringarna har gjorts av publiken och juryn har valt en vinnare.
   – Juryn med Mia Samuelsson, Daniel Lemma, Patrik Lindgren och Ninnie Andersson har redan gjort sitt val. Vem som får årets pris går vi ut med en vecka innan festivalen kör igång, säger Planeta-kontorets Jörgen Wade, som även är konferencier på invigningskvällen.

Festivalen pågår sedan i dagarna fem med musik och dans från olika delar av vår planet, men detta år med merparten lokalt förankrade artister. Bland annat blir det mer brasilianskt med Caramutu på Konstepidemin, argentinsk tango med Alan Haksten Ensemble på Blå Stället och det firas mexikanska dödsdagar (Dia de los muertos) på Världskulturmuseet. Planetapristagaren 2017, David Bäck, kommer även, såsom tidigare år, spela på flera scener tillsammans med World Music Culture Club med gästartister – ett av dessa evenemang är för barn och ungdomar på Hjällbo fritidsgård. 

För alla höstlovslediga barn och vuxna innehåller programmet flera spännande aktiviteter: bland annat kan publiken uppleva konserter och musikföreställningar för hela familjen och prova på att trumma djembe eller dansa folkdans på Gräfsnäsgården i Slottsskogen.   
   – Planetas nätverk består av både små och stora kulturarrangörer som spänner över ett brett fält. Vi har en mångfald musikaliskt och kulturellt, säger Jennifer Karlsson, som är festivalens koordinator.
  – På grund av pandemin och den osäkerhet som drabbat årets arrangörer har vi färre programpunkter jämfört med tidigare år. Vi är i år tjugotalet arrangörer med tillsammans trettiotalet programpunkter utspritt på tjugotalet olika scener. Flera programpunkter med fri entré. 

I nätverket ingår institutioner som Världskulturmuseet, Göteborgs Stadsbibliotek, Högskolan för scen och musik och studieförbund som Folkuniversitetet. Även kyrkor, ideella föreningar och regionala arrangörer är med i nätverket.

Jennifer Karlsson tycker det är kreativt och inspirerande att vara en del av ett så stort nätverk, som tillsammans jobbar för ett gemensamt mål varje år:
   – Detta år har varit mycket utmanande. Vi är glada att ändå kunna genomföra festivalen. I år kommer även några av programpunkterna, som exempelvis invigningen, livestreamas. Håll utskick på vår hemsida, när festivalen närmar sig, om du inte har möjlighet att vara på plats. 

Läs mer om invigningen av Planeta Festival, så som hålltider med mera