Hämtar festival

Egyptens största hit och Planetapriset inviger

12 oktober 2021

Med en av Egyptens mest berömda sånger och utdelning av pris till ”Årets Inspiratör” invigs Planeta Festival. Fri entré. Evenemanget som i år äger rum på Stora Teatern, kommer även att livestreamas.

Årets festival är den 18:e i ordningen. Festivalen invigs i år på Stora Teatern i Göteborg. Planetapriset delas ut till någon som inspirerat till hur vi skapar inkluderande mötesplatser i ett flerkulturellt samhälle. Förra årets pristagare, Eddie Wheeler, kommer att överräcka priset, till en ännu okänd pristagare (vem pristagaren blir meddelas en vecka innan invigningen).
Priset delas ut i samarbete med Folkuniversitetet. 

Bosphorus Ensemble – orkestern från Göteborg med tjugotalet musiker – presenterar ett program på invigningen där en av Egyptens mest berömda, och längsta, sånger tolkas. Sången gjordes känd 1964 av en av Mellanösterns största stjärnor: Oum Kalsoum. Den storslagna sången, som i sitt original är cirka 40 minuter lång, heter på arabiska “Enta Oumri”, på svenska: “Du är mitt liv”. I konsertprogrammet ingår även ett medley av traditionell armenisk folkmusik och andra kompositioner. I två av programmets stycken kommer även elever, 8-12 år, från Algebraskolan i Björlanda medverka på scenen med sång. 
Konstnärlig ledare och orkesterledare är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib.

Efter invigningen pågår sedan festivalen i dagarna fem med musik och dans från olika delar av vår planet. Merparten är lokalt förankrade artister. Bland annat blir det brasilianskt med Caramutu på Konstepidemin, balkansväng med Bosnia Express på Kulturhuset Blå Stället, afropop med Celso Paco & Dynamo Deluxe på Frölunda Kulturhus, ökenblues med Tisdass på ÖGAT och nordisk folkmusik med Northern Resonance på Folkmusikkafeet. Planetapristagaren 2017, David Bäck, kommer även, såsom tidigare år, spela på flera scener tillsammans med World Music Culture Club med gästartister. 

För alla höstlovslediga barn och vuxna innehåller programmet flera spännande aktiviteter: bland annat kan publiken se flera konserter och musikföreställningar för hela familjen och prova på att trumma djembe eller dansa folkdans på Gräfsnäsgården i Slottsskogen. Vidare firas mexikanska dödsdagar (Dia de los muertos) på Världskulturmuseet och festivalen kommer även ha en minifestival särskilt riktad till barn.

Bosporhus Ensemble. Foto: Dominika Maria Alkhodari.

Planetas nätverk består av både små och stora kulturarrangörer som spänner över ett brett fält. Vi har en mångfald musikaliskt och kulturellt.

 – Vårt motto är ”Festivalen där alla kan vara med”. Förutom att vi har mycket varierade programpunkter, många med fri entré, har vi också, i och med den långa pandemin, utvecklat andra sätt att nå vår publik. Till exempel har vi i år som målsättning att nå ut till förskolor och ålderdomshem via streaming, säger Jennifer Karlsson, som är festivalens koordinator. 

*****

Mer om Planetapriset 

Invigning: Bosphorus Ensemble & Planeta Pris 2021