Planeta Festival

Workshop: Music is my Refuge

Om musik, resiliens och motstånd med Elaha Soroor och Mushtaq Khorsand. Workshopen är på dari, tolkat till svenska. Fri entré för asylsökande.

Under denna workshop utgår vi ifrån musik som en kraft gjord för att slå tillbaka, gjord för att härda ut, gjord för att aktivera samhällsansvaret – för att sen utplåna det.

En central fråga kommer att innefatta: Vad innebär det att vara en politisk och en musikalisk varelse? Går de båda att kombinera? Å andra sidan, vad är det egentligen som skiljer dem åt? 

Elaha Soroor och Mushtaq Khorsand håller i workshopen och är etablerade artister från Afghanistan. 

Elaha Soroor har själv tvingats fly landet efter många sylvassa yttranden om bristen på kvinnors rättigheter i ett rättsosäkert Afghanistan. Hon har som mål att använda sitt utrymme i offentligheten till att belysa mäns våld mot kvinnor – samt om de strukturer i samhället som förvärrar kvinnors och tjejers chanser och förutsättningar i livet såväl här i Europa som i hennes hemland Afghanistan.

Mushtaq Khorsand påbörjade sin musikaliska karriär först här i Sverige, där han blivit känd för att vara den första rapartisten i världen som ger ut egenskriven hiphop på sitt modersmål Dari.

Likt en röd tråd genom programmet berättar Elaha Soroor och Mushtaq Khorsand om sina egna konstnärskap och hur de sammanväver dessa med en dynamisk och mångfacetterad samhällskritik. Hur kan musik förstås i relation till flykten? Skapar musiken rentav förutsättningar för en ny fysisk plats, och hur skall i så fall människor på flykt förhålla sig till det?

Fri enté för asylsökande. Övriga deltagare 50 kr.
För anmälan och mer information mejla: info@louvaio.se

Arrangör: Louvaio Productions och Folkuniversitetet.

Se även:
Konsert: Mushtaq
Konsert: Elaha Soroor