Planeta Festival

Invigning: Cyklon feat. Sanba Zao & Planetapriset 2019

Foto: Erland Segerstedt

Med trummor och sång direkt från Haiti, tal och utdelning av pris till “Årets Inspiratör” invigs Planeta Festival. Årets festival är den 16:e i ordningen. 

Välkommen, Bienvenue, Welcome, till Planeta Festival!

Planetapriset delas ut till någon som inspirerat till hur vi skapar inkluderande mötesplatser i ett flerkulturellt samhälle. Vem pristagaren blir meddelas cirka en vecka innan festivalen. Se även Planetapriset.

Priset kommer delas ut av förra årets pristagare, musikern Jorge Alcaide, som även kommer att framföra några väl valda musikstycken under invigningskvällen.

****

Cyklon är bandet med en exklusiv konsertturné under Planeta Festival. Trummor och sång direkt från Haiti med Sanba Zao, som är en förgrundsgestalt inom den haitiska rootsmusiken. Senast Sanba Zao gästade Planeta Festival var 2016, då med en bejublad konsert på Stora Teatern tillsammans med dottern Adjamile, sonen Woulele och Sångensemblen Amanda. 

På årets festival spelar trion Zao tillsammans med Sanna & Sten Källman från Göteborg. Det musikaliska mötet ger upphov till nya klanger, där även den nordiska musiken tar plats.

I vintras inledde saxofonisten Sten Källman ett skivprojekt tillsammans Sanba Zao med arbetsnamnet Drums & Wind. De första inspelningarna gjordes under januari 2019 i en studio i Port-au-Prince. 

Samarbetet mellan familjerna Zao och Källman, sedan 2012, har nu lett fram till att de för första gången uppträder med det gemensamma artistnamnet Cyklon.

Medverkande:
Louis Lesly ”Sanba Zao” Marcelin – sång, haitian percussion
Adjamile Marcelin – sång, haitian percussion
Woulele Marcelin – haitian percussion
Sten Källman – sång, saxofon
Sanna Källman – sång, percussion

Under invigningskvällen kommer andra sångare uppträda med bandet.

****

Eventet på Facebook

Håll även utkik efter Cyklons övriga konserter under festivalen i det tryckta programmet och här på hemsidan.

Evenemangsfoto: Josef Andersen