Planeta Festival

Konsert: Elaha Soroor

Nyskapande afghansk folkmusik blandat med andlig jazz, dub och elektronisk musik. Elaha Soroor tillhör den unga generationen från Afghanistan och drivs av en stark önskan att via musiken förändra och återupptäcka afghansk kultur och identitet.

Född och uppvuxen i Iran som flykting fick Elaha Soroor till slut se sitt ursprungsland Afghanistan som 14-åring. Därefter medverkade hon i TV-programmet Afghan Star, en tävling som sedermera kom att bli startskottet för hennes musikaliska karriär. Hennes stigande popularitet i ett samhälle känt för förföljelse av kvinnliga artister, i kombination med hennes uttalade åsikter om kvinnors rättigheter, ledde till en ökad hotbild kring Elaha Soroor. Så småningom blev hon tvungen att fly Afghanistan. Efter att ha kommit till London som flykting introducerades Elaha för den prisbelönta musiker & producentduon Kefaya (Giuliano Modarelli & Al MacSween). Tillsammans började de utveckla ett nytt sound. Det senaste albumet “Songs Of Our Mothers” är en samling folksånger av afghanska kvinnor. Albumet är ett organiskt möte mellan traditionella och samtida ljudbilder, samt ett tveeggat uttryck där en djärv protest mot patriarkatet går hand i hand med ett lyckligt sprudlande uttryck av motståndskraft och frigörelse.

Konserten med Elaha Soroor ingår i en kväll med flera uppträdanden artister med anknytning till Afghanistan, däribland Mushtaq Khorsand.

Biljettpris: 150kr

Arrangör: Louvaio Productions, Folkuniversitet och Planeta

Samarbetspartners: Amani Entertainment, Kultur Ungdom, Folkuniversitetet, Planeta Festival

Med stöd av Göteborgs Stad.