Planeta Festival

Konsert: Tzeitel + Akkajee

Dubbelkonsert i Klubb Ankarets regi. Klezmertrion Tzeitel inleder releaseturnén för sitt tredje album och Akkajee från Finland gör traditionen modern.

Foto: Donovan Von Martens

Tzeitel
Tzeitel har sedan bildandet 2007 satt sin personliga prägel på den traditionella klezmermusiken och har med många turnéer och uppträdanden på nordiska scener etablerat sig som en av Sveriges främsta klezmergrupper.

Med utgångspunkt hos judiska spelmän och melodier från när och fjärran gestaltar Tzeitel en kultur som först blev splittrad men sedan samlades ihop ur spillrorna. Likt droppar i vattnet som skapar vågor som vandrar över oceaner. Med smäktande melodier, bubblande tvåtaktssväng och sorgesamma sånger får publiken en musikalisk upplevelse som lockar till både skratt och gråt.

Anna Cochrane: fiol, viola
Sara Fridholm: dragspel, sång
Christopher Andersson Bång: kontrabas

 

 

Foto: Risto Savolainen

Akkajee
Akkajee serverar berättelser om avundsjuka grannar, frusna sjöar, försvunna själar och uppfinningsrika jungfrur med allvarliga klädbekymmer. Det vokala och instrumentella berättandet varierar från intimt till vildsint och förstärks med pulserande beats och flytande ljudlandskap. Musiken är inspirerad av urgamla historier och samtida fenomen. Sammantaget låter detta som inget annat.

Iida Savolainen: viola, sång & stomp box
Meriheini Luoto: nyckelharpa & sång

*Akka, n(f), Finska. Något nedsättande term som används för att beskriva en envis kvinna med beslutsam attityd och vass tunga.

 

Arrangör: Klubb Ankaret