Planeta Festival

Konsert: Longing for My Homeland

Foto: Johan Wingborg

Trio Samara har skapat ny musik och turnerat i Mellanöstern tillsammans med den i arabvärlden kända sångerskan Sanaa Moussa. Första spelningen i Sverige är under Planeta Festival. Projektet som även involverar Larisa Ljungkrona och Youssef Hbeisch kallas Longing for My Homeland.

Trio Samara har funnits i tio år. Med sin blandning av orientalisk och nordisk musik, har gruppen en trogen publik. Genom att bjuda in Sanaa Moussa (sång) och Youssef Hbeisch (slagverk) från Palestina och Larisa Ljungkrona (dragspel) från Sverige har det skapats en bredare musikalisk plattform. Sångerskan Sanaa Moussa är en etablerad och välkänd sångerska i arabvärlden. Hennes sång och musik bygger på kvinnors folklore och traditioner.

Passionen för den traditionella folkmusiken är den gemensamma utgångspunkten i projektet. Med nya kompositioner möts musikerna i sin längtan efter ett hemland som rymmer alla former av kulturella skillnader och uttryck.

Medverkande:
Sten Källman – saxofon
Ahmad Al-Khatib – oud
Stefan Bergman – bas
Sanaa Moussa – sång
Larisa Ljungkrona – dragspel, sång
Youssef Hbeisch – slagverk

Biljettpris: Världskulturmuseets klubbkort (100 kr/år) eller 60 kr. Fri entré för alla under 19 år. Klubbkort köps på Världkulturmuseets hemsida eller reception. Biljetter till konserten köps samma dag på plats.

Under festivalen spelar Longing for My Homeland även på Bohusläns museum och Kronan Kulturhus.

Nedan ett smakprov på musiken, en repetition innan resan till Mellanöstern.