Flat Preloader Icon Hämtar festival

Konsert: Bosphorus Ensemble

30 oktober
13.00-14.00
Sagateatern, Borås
Fri Entré

Bosphorus Ensemble – orkestern från Göteborg med tjugotalet musiker, under ledning av Konstnärliga ledaren, orkesterledaren och oud-spelaren Ahmad Al-Khatib – kommer till Sagateatern i Borås!

I denna storslagna konsert tolkas en av Egyptens mest berömda, och längsta, sånger som 1964 gjordes känd av en av Mellanösterns största stjärnor: Umm Kulthum. Den storslagna sången, som i sitt original är cirka 40 minuter lång, heter på arabiska “Enta Oumri”, på svenska: “Du är mitt liv”.

I det nya konsertprogrammet ingår även ett medley av traditionell armenisk folkmusik och nyskrivna kompositioner.

Mer om om musiken och Oum Kalsoum
Poetiska sånger, sofistikerade melodiska improvisationer och kompositioner som använder sig av långa, komplexa och rytmiska mönster och kvartstonerna är allt essentiella delar av det som kännetecknar musiken från Mellanöstern. Upplevelsen av musikstyckena, som ofta leds av ouden, kan beskrivas som att stå i en myllrande kosmopolitisk storstad med fyra årstider på en enda dag. Du är mitt liv släpptes i februari 1964 av Sono Cairo Records. Den är sammansatt i en maqam kurd, som vanligtvis används för att skildra känslor av frihet och romantik. Stycket komponerades av den egyptiska musikern och skådespelaren Mohamed Abdel Wahab med texter av den egyptiska poeten Ahmad Sahafiq Kamel.

Från 1937 fram till kort tid före sin död 1975 höll sångerskan  Oum Kalsoum varje månad en konsert som sändes i direktradio och som nådde ut till flera miljoner lyssnare. Du är mitt liv som sändes på 1960-talet blev en av sångerskan Oum Kalsoum största och mest berömda sånger. I Bosphorus Ensembles något förkortade version är det Avin Omer som frontar med sin sång. 

Den andra delen av konsertprogrammet inleds av ett medley av armenisk folkmusik och följs av nyskrivna kompositioner av Ahmad Al-Khatib. 

​Hela programmet är cirka 60 minuter exklusive paus

Arrangör: Palestinsk Vision

Samarbetspartner: ABF Sjuhärad, Borås stad, Possibilitas
Adress: Sagateatern, Österlånggatan 59, 507 10 Borås