Flat Preloader Icon Hämtar festival
Vinnare av Planeta-priset 2023: Årets inspiratör Roozbeh Behtaji ler mot kameran i keps från Öppna kanalen.

Planetapriset 2023 till Roozbeh Behtaji

25 oktober 2023

När Planeta-priset på fredag delas ut för tionde gången heter vinnaren Roozbeh Behtaji, konstnärlig ledare för Göthenburgo, drivande på Öppna Kanalen Göteborg, verksamhetsutvecklare i Medieverkstan, men för många mest bekant genom filmer som visats på bland annat Göteborgs filmfestival och SVT.

Du får priset som Årets inspiratör, utsedd av Planetaprisets jury. Hur känns det? 
– Det känns superkul och jag känner samtidigt att jag delar priset med alla som genom åren varit med och skapat i Göthenburgo och alla som stöttat oss på olika sätt.

Vad är Göthenburgo?
– Göthenburgo är i grunden en filmrörelse som vill föra människor närmare varandra, genom att på olika sätt stötta folk i genomförandet av sina filmer.

– Men vi gör en del annat också, såsom Göteborgs Jubileumskarta, Jenin Grill Konsthall och fotoprojektet The Song of My People på Hisingsbron. Vi är små och därmed flexibla, vilket gör att vi med kort varsel kan dra igång projekt vi tycker är meningsfulla eller stötta projekt som behöver oss.

Du driver Göthenburgo, du gör engagerande filmer, du lyfter berättelser och platser som kanske inte annars kommer fram. Vad är dina styrkor i det du gör? Vad är du bra på?
– Det blir en hel del projektledning, men jag har lärt mig uppskatta det. Det är kul att vara i gemensamma projekt med andra människor, jag hittar mycket mening i det.

– Det jag lärt mig med åren är bland annat att ta in folks idéer och hitta kärnan i dem, visionera, få med folk på båten, avgränsa idéer till något görbart och att stötta med det som krävs.

Du jobbar mycket med visuella uttryck. Nu blir du uppmärksammad av en världsmusikfestival – hur kommer det sig, tror du? 
– På Göthenburgo gillar vi kombinationen konst och communitybyggande, vilket gjort att vi på olika sätt korsat väg med Planetafestivalen och Possibilitas de senaste tio åren. Kul att få bekräftat nu att de tyckt det varit inspirerande, haha.

Vilken är din relation till musik? Vad går du i gång på?
– Det är högt och lågt. Kan lyssna på samma tre Roxettelåtar en hel vecka, sen elektroniskt, samtidigt gillar jag gå på Clandestino och Planeta och andra musikfestivaler. Enda bandet jag kan komma på att jag rest för att se är Fat Freddy’s Drop.

Har du något favoritkonsertminne?
– Daniel Boyaciouglu på Hultsfredsfestivalen 2002. Fick mig att vilja bli riktigt bra på film.

I årets festivalprogram, är det något du ska försöka hinna med?
– Alltid ösigt med World Music Culture Club, ser att de i år dessutom teamar upp med Negar Zarassi på Utopia Jazz. Kommer ju bli super!

Juryns motivering
För sitt stora engagemang i att föra människor samman, för projekt som involverar och synliggör hela staden. För lyhördhet inför de ohörda rösterna och för att med delaktighet som ledstjärna locka såväl stora institutioner som enskilda skaparhjärtan till meningsfulla möten, delar Planeta ut 2023 års pris för Årets inspiratör till: Roozbeh Behtaji.

Prisutdelning med dans?
Priset i form av 10 000 kr, blommor och ett inramat diplom kommer att delas ut på invigningen av Planeta Festival, fredag 27 oktober, på kulturhuset House of Possibilitas i Hisings Backa. Strax efter spelar i samma lokal den ukrainska trion US Orchestra folkmusik av ett slag som inte sällan orsakar intensiv spontandans. En sista fråga: får vi se en vinnardans?

– Får jag riktig feeling kan jag gunga lite lätt till musiken. That’s all I got, folks!

Det tionde Planetapriset
Planetapriset delas sedan 2013 ut till ”Årets Inspiratör” och är ett samarbete mellan Planeta-kontoret och Folkuniversitetet. Juryn, som behandlat nomineringar från allmänheten, har i år bestått av:

Patrik Lindgren, Lira Musikmagasin
Mia Samuelsson, Göteborgs 400 års-jubileum 2021
Alexander Motturi, Clandestino Festival
Vanessa Labañino, Planeta Festival