Flat Preloader Icon Hämtar festival

Invignigsturné med Planetabussen

14 oktober 2022

Årets invigning av Planeta Festival blir något utöver det vanliga. Kulturnatta pågår denna fredag och festivalen blir i år en del av den myllrande folkfesten. För att så mycket som möjligt kunna ta del av all kultur kommer invigningen därför äga rum på två platser i Göteborg – Frölunda Kulturhus och Kulturhuset Bergsjön.
   –Publiken är välkommen att hoppa på bussen och följa med på invigningsturnén. Det är fri entré till tre konserter och resan är gratis, säger Jennifer Karlsson på Planeta-kontoret. 

Årets festival är den 19:e i ordningen. Invigningsturnén börjar på Frölunda Kulturhus med Gothenburg World Music Festival som i sitt program startar med multiinstrumentalisten, kompositören och berättaren Pedram Shahlai som började sin musikaliska karriär i den kurdiska delen av Iran. Invigningen fortsätter sedan med tvättäkta världsmusik när göteborgsbaserade storbandet Göteborgs Alternativa Orkester (GAO) i ledning av Jorge Alcaide äntrar Frölunda-scenen. 

– För den som förbokat gratisbiljetten med Planetabussen fortsätter turnén sedan till Kulturhuset Bergsjön. Vi hoppas få till någon form av kulturell underhållning på resan, säger Jennifer Karlsson.

Nästa hållplats på invigningsturnén blir med tuareg-rockbandet Tisdass på Kulturhuset Bergsjön.Tisdass konsert, med sina originella rytmer från Niger, blandas med fanfarer och prisutdelning. 

– Årets vinnare av Planetapriset ska ta emot sitt pris. Vi har fått in nomineringar från publiken och vår eminenta jury har valt en värdig pristagare. Vem Årets Inspiratör blir meddelas cirka en vecka innan invigningen, säger Jörgen Wade som är juryns sekreterare. 

Efter utdelningen av Planetapriset, som sker i samarbete med Folkuniversitetet, och konserten med Tisdass, är den formella delen av invigningsturnén avslutad. Planetabussen skjutsar publiken in till stadens centrum och den alltjämt pågående folkfesten Kulturnatta. 

Planeta Festival är 29 oktober – 6 november med musik och dans från olika delar av vår planet. Merparten är lokalt förankrade artister. Bland annat blir det brasilianskt med Caramutu på Skeppet, orientalisk hårdrock med Mauler på House of Possibilitas, spanska melodier och rytmer med duon Aigua på Kulturhuset Kåken, afropop med Celso Paco & Dynamo Deluxe på Vitlycke Museum, Greek Romantic Orchestra gästar Kulturhuset Blå Stället och det blir en balkanbrygd med Dubioza Kolektiv på Musikens Hus. Planetapristagaren 2017, David Bäck, kommer som på tidigare festivaler, spela på flera scener tillsammans med World Music Culture Club och gästartister. 

För alla höstlovslediga barn och vuxna innehåller programmet flera spännande aktiviteter: bland annat kan publiken se flera konserter och musikföreställningar för hela familjen och prova på att trumma djembe eller dansa folkdans. Vidare firas mexikanska dödsdagar (Dia de los muertos) på Världskulturmuseet. Dia de los muertos firas även på Kulturhuset Bergsjön. Planeta kommer även arrangera ett särskilt festivalprogram riktat till regionens förskolebarn. 

Planetas nätverk består av både små och stora kulturarrangörer som spänner över ett brett fält. Det är en mångfald musikaliskt och kulturellt. ____

Läs mer om invigningsturnén och boka din plats i Planetabussen