Flat Preloader Icon Hämtar festival

Planetapriset 2022 till Aleksander Motturi

24 oktober 2022

Publiken har nominerat. Juryn valt. Planetapriset, som delas ut i samarbete med Folkuniversitetet, går i år till Aleksander Motturi, konstnärlig ledare för Clandestino Festival. Han får priset för att under 20 år lett publiken på stigar till en vidgad världs kulturskatter.

I somras firade Göteborgsfestivalen Clandestino 20-års jubileum. Detta med ett axplock med alla artister som medverkat på festivalen genom åren, men också med konserter i andra delar av landet samt med en efterlängtad återstart av festivalutflykten till bygden Bottna, i norra Bohuslän. 

Clandestino betyder både hemlig och papperslös. Upptakten till festivalen var när Aleksander Motturi gjorde en reportageresa till Ghana, för att söka upp en fängslad flykting, som på lösa grunder utvisats från Sverige. Resultatet av resan blev en essä och det frö till festival som nu spirat och berikat Göteborgs musik- och kulturliv genom två decennium. 

Många är de festivaler som i inriktning styrs av en strävan att dra till sig kända artister inom de mest gångbara genrerna. Clandestino Festival har gått sin egen väg. Inriktningen då som nu är att erbjuda en festival utan begränsningar av genrer, artisters ursprung eller konstformer.  

 – Vi söker helt enkelt en unik sammansättning av akter som ofta lämnas utanför sökljuset i sammanhang där de platta genrekonstruktioner styr. Det är där, i alternativen till det alternativa, konsten finns att upptäcka, säger en glad Aleksander Motturi när Planeta meddelar att han tilldelats Planetapriset, Årets Inspiratör, 2022. 


Juryns motivering:

Vid sidan om huvudfåran har han lett publiken på stigar till en vidgad världs kulturskatter.
För att han är en stigfinnare 
som under två decennier monumentalt berikat Göteborgs musik- och kulturliv
och med konstnärlig integritet inspirerat oss att se människan med olika perspektiv.
För att han fortsätter visa oss platser vi inte trodde fanns.


Planetapriset, Årets Inspiratör, har delats ut sedan 2013 och är ett samarbete mellan Planeta-kontoret och Folkuniversitetet. Det är publiken som nominerar och en jury som utser pristagaren. Priset i form av 10 000 kr, blommor och ett inramat diplom kommer att delas ut på invigningen av Planeta Festival, fredag 28 oktober, på Kulturhuset i Bergsjön. 

Juryn 2022:
Patrik Lindgren, redaktör, Lira Musikmagasin
Mia Samuelsson, Göteborgs 400 års-jubileum 2021
Daniel Lemma, musiker, artist (deltog inte i sista omröstningen på grund av jäv)
Martina von Schwerin, dansare, danslärare, Arabesque Academy
Jörgen Wade, Planeta Festival (sammankallande)

______

Priset delas ut på invigningsturnén av Planeta Festival, fredagen den 28 oktoberhttps://planeta.se/event/invigningsturne-2022/
____

Läs mer om priset och tidigare pristagare.