Flat Preloader Icon Hämtar festival

Planetapriset 2017 till världsmusikern David Bäck

25 oktober 2017

Världsmusik är i många sammanhang ett luddigt begrepp, men inte när det gäller årets mottagare av Plantetapriset. Som världsmusiker är David Bäck en självklar och starkt lysande stjärna. Tillsammans med World Music Culture Club har han gjort musiken till en mångkulturell mötesplats. Pristagaren inspirerar till hur vi tillsammans kan skapa ett samhälle och en värld som inkluderar oss alla.

Tidigt på 80-talet reste David Bäck från Hjo till Bakau i Gambia. Han lärde känna flera musiker, däribland Ebou Nyass som han senare bildade bandet Bokaloho med. Öppenheten David upplevde i Bakau har präglat honom både som musiker och människa. Han har fortsatt resandet genom åren via arbete för SIDA i Afrika och Mellanöstern och utvecklat nyfikenheten och förmågan att sammanföra musiker från olika kulturer och genrer på scenen. Sedan Planeta Festivals start i mitten av 00-talet har David bjudit in musiker från olika delar av Afrika.
– Det började med att jag, tillsammans med Eva Niste, bjöd in en Sydafrikansk kör som sjöng på Världskulturmuseet. Något år därpå bildades bandet World Music Culture Club och efter det har de inbjudna musikerna spelat med oss och spelplatserna har varit många. I år har vi bjudit in en trummis och sångare, Frank Paco från Mocambique, säger David Bäck.

Även musikstilar från andra delar av världen har berikat bandets musik. Och nyanlända musiker har hos David Bäck och World Music Culture Club funnit en öppen dörr där den annars varit byråkratiskt stängd, bland dem Osama Derbas från Syrien.
– Jag mötte Osama för ett par år sen. Sen dess spelar vi regelbundet tillsammans, bland annat på asylboende. Hans utveckling har varit fantastisk att följa. Osama har nu bildat ett eget band och kontaktnät, säger David Bäck.

Förutom förmågan att samla musiker med olika bakgrund framhåller juryn i motiveringen även pristagarens aldrig sinande energi. På turnéerna roddar David med musikutrustning och en komplicerad logistik för att sedan med öppet sinne spela och jamma. David betonar att det är många som gör att ruljansen går runt och får musiken att svänga. Brodern, saxofonisten Anders Bäck, är en stöttepelare. Kärnan i bandet är Tobias Grim, Johan Jansson och Stefan Bergman som var med och bildade World Music Culture Club från första början.
– Priset är självklart också till dem. Och till alla andra som spelat med oss genom åren.

****

Priset delas ut på invigningen av Planeta Festival, tisdag 31 oktober. Invigningen hålls i år på Oceanen och börjar prick kl 18.00 med karibisk voodoo-gung med bandet SIMBI. Kl 18.30 överräcker förra årets pristagare, Gloria Esteban, priset till David Bäck. Prissumman på 10 000 kr ges av Folkuniversitetet och Planeta.

****

Pristagaren har nominerats av publiken och är vald av jury.
I juryn ingår:
Patrik Lindgren – Lira Musikmagasin
Kenneth Henriksson – Folkmusikcaféet Allégården
Anna Rudolfsson – Kulturhuset Kåken
Peter Christensen – Konserthuset
Mia Samuelsson – frilans, fd konstnärlig ledare för Göteborgs Kulturkalas
Suppleant: Kalle Skatt Söderström – ÖGAT
Juryns sammankallare och sekreterare: Vanessa Labañino – Planeta Festival

Tidigare pristagare:
2016 – Gloria Esteban
2015 – Zana Muhammad
2014 – Erika Risinger
2013 – Ahmad al Khatib

****

David Bäck och World Music Culture Club spelar på flera platser under Planeta Festival – på Blå Stället 1 november, Holy Moly 2 november, Kronan Kulturhus 3 nov och på Götenburgare 4 nov.

Läs pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Foto: Stig-Magnus Thorsén

David Bäck och World Music Culture Club + massor av gäster på Planeta Festival 2015