Hämtar festival

Planetapriset 2019 till Twisted Feet

22 oktober 2019

Det var en gång i Göteborg, för sexton år sedan, ett kompani som ville göra coola dansshower. Sen dess har verksamheten vuxit med egen dansskola och ett vitt förgrenat nätverk som stöttar och skapar mötesplatser för unga dansande eldsjälar ute i regionen. Coolheten är fortfarande där, men dansen ses numera som ett verktyg för utveckling. Planetapriset, Årets Inspiratör, går i år till kompaniet, dansskolan och den samhällsbyggande gemenskapen Twisted Feet. 

Publiken har nominerat. Juryn har valt. Twisted Feet bildades för sexton år sedan, som ett kompani, med den urbana dansen som grund. Hip Hop, Dancehall, Contemporary, Vogue, High heels, Popping, Locking, Afro Fusion är namnen på alla de danser som under årens lopp tagit Twisted Feet in i finrum som Göteborgs Operan och sedan lett vidare till samarbeten med näringslivet och med klimatprofessorer på Chalmers. I mötet med andra har Twisted Feet upptäckt vilka behov som finns, vilket lett till att Twisted Feet med tiden både har vuxit som dansskola (Academy) och som gemenskap (Community X).

– I projektet Community X sammankopplar vi de dansande eldsjälarna ute i regionen, med festivaler och workshops. Eldsjälarna hittar hopp och framtidstro i sin hembygd, de kan stanna kvar längre och bli en förebild för andra, vilket vitaliserar samhället i stort, säger Zerjon Abebe som grundade dansskolan Twisted Feet Academy tillsammans med Nina Kolbrunner, Denny Hulten och Tony Hulten.

De tre delarna – kompaniet, dansskolan och gemenskapen – ses som nödvändiga delar i det kretslopp som gör att rörelsen och sagan Twisted Feet kan fortsätta växa. Detta med dansskolans motto “kom som du är, alla är välkomna” som värdegrund.
– Vi jobbar med människor. Dansen, som all annan kultur, är bara ett verktyg att utvecklas, säger Zerjon Abebe.

Grattis, Twisted Feet! säger Planeta Festival.
____

Juryns motivering till priset kommer att ges i samband med prisutdelningen.

Priset delas ut på invigningen av Planeta Festival, tisdag 29 oktober, på Café Hängmattan. Tre av Twisted Feets organisations huvudpelare kommer att ta emot priset, förutom nämda Zerjon Abebe även Stina Bojling och Denny Hultén. Förra årets pristagare, Jorge Alcaide, överräcker priset.

Prissumman på 10 000 kr ges av Folkuniversitetet och Planeta Festival.
____
Pristagaren har nominerats av publiken och är vald av jury.

I juryn ingår:
Patrik Lindgren – Lira Musikmagasin
Mia Samuelsson – Göteborgs 400 års-jubileum 2021
Josefin Ehrensvärd – Ankaret kulturförening/Göteborg Folk Festival
Ann Sehlstedt – Centro de Flamenco La Pantera
Vanessa Labañino – Planeta Festival (juryns sammankallare, sekreterare och utslagsröst)

Tidigare pristagare:
2018 – Jorge Alcaide
2017 – David Bäck
2016 – Gloria Esteban
2015 – Zana Muhammad
2014 – Erika Risinger
2013 – Ahmad al Khatib

Presskontakt: Jörgen Wade (jorgen@possibilitas.se)

Foto: Clara Heldtander