Flat Preloader Icon Hämtar festival

Planeta Pris 2020 till Eddie Wheeler

20 oktober 2020

Publiken har nominerat. Juryn valt. Årets pristagare har gått från att ha varit artist till att i grunden påverka Göteborgs arrangörsliv. Genom sin verksamhet har han tillsammans med ett växande nätverk skapat arrangörskap, scener och mötesplatser där funktionsvariation inte är något hinder. Pristagaren får priset för att inspirerat andra arrangörer att aktivt skapa välkomnande kulturevenemang tillgängliga för alla. Planetapriset, Årets Inspiratör, går i år till artisten, arrangören och samhällspåverkaren Eddie Wheeler. 

Musiken har alltid varit där för Eddie Wheeler som har en lång karriär både som artist och arrangör. Han har uppträtt på de flesta av Göteborgs scener vilket så klart är imponerade, inte minst med tanke på förutsättningarna: Eddie Wheeler har en medfödd benskörhet och sitter i rullstol. 

– Artistkarriären började inte med raketfart precis. Jag fick inte några bokningar och det var så jag blev arrangör. Jag fick helt enkelt boka mig själv, säger Eddie Wheeler.

Att arrangera blev en förutsättning för Eddie att lyckas som artist. När han väl hade gjort sig ett namn, började bokningar rulla in av sig själv både i Göteborg, övriga Sverige och världen. 

– Jag minns en spelning i Sydafrika. Tillgängligheten var bedrövlig. Det var omöjligt att ta sig fram i rullstolen. Men bemötandet var fantastiskt. Var jag än uppträdde fanns människor där med en stödjande hand. I Sverige är det tvärtom, här är det jämförelsevis mycket tillgängligare, men det finns ofta brister i bemötandet, säger Eddie Wheeler.   

Numera får artisten Eddie Wheeler stå tillbaka för projektledaren, arrangören och samhällspåverkaren Eddie Wheeler. Drivkraften att verka för en utveckling av funktionsvarierades villkor i kulturlivet, både som publik och arrangör, har bland annat resulterat i två projekt – Arrangörer utan hinder och fortsättningen Creative Point. Creative Point som har sin lokal i Brewhouse, i närheten av Scandinavium, har även sin egna scen. Verksamheten har bland annat skapat en kurs som tar plats hos flera utbildningar på Yrkeshögskolan YRGO i Göteborg. Detta är den första kursen i att arrangera tillgängligt i Sverige, möjligtvis världen, som ger högskolepoäng.

– Eddie Wheeler får priset för att han inspirerar blivande och verksamma arrangörer att skapa välkomnande och tillgängliga kulturarrangemang, säger Vanessa Labañino, juryns sammankallare och sekreterare.

Priset i form av 10 000 kr, blommor och ett inramat diplom kommer att delas ut på invigningen av Planeta Festival, tisdagen 27 oktober, på Musikens Hus. 

– Priset betyder jättemycket för mig. Diplomet kommer att hängas upp vid vår scen, så att alla våra kreatörer i nätverket kan känna att priset också är deras, säger Eddie Wheeler.

– Att vara en arrangör är en maktfaktor. Att funkisar syns i kulturlivet både som publik och arrangörer är utvecklande för oss själva och för demokratin i stort, säger Eddie Wheeler. 

______

Juryns motivering till priset ges i sin helhet i samband med prisutdelningen. Priset delas ut på invigningen av Planeta Festival, tisdag 27 oktober, 2020, på Musikens hus.

Priset har delats ut sedan 2013 och är ett samarbete mellan Planeta-kontoret och Folkuniversitetet.

Bild: Hilda Randulv