Flat Preloader Icon Hämtar festival

Gracias, ευχαριστώ, tack!

5 november 2020

Festivalen 2020 är över. Dagar med musik och dans men också med inställda evenemang på grund av ett skärpt smittläge i regionen. Festivalen genomfördes trots allt på flera scener både live inför publik och online. Tack till nätverkets arrangörer! Tack till artister och publik!

Som så mycket annat detta år präglades även festivalen av det pandemiska världsläget. Några dagar innan invigningen kom beskedet att maxtaket för antalet publikplatser på kulturevenemang ökade från 50 till 300 sittande, vilket så klart var positivt. Men lättnaden var kort. Efter invigningen skärptes smittläget i regionen, vilket gjorde att flera av nätverkets arrangörer valde att ställa in. Några av dessa evenemang kommer att genomföras senare i vinter eller i vår.

Quarttango istället för Morango

Årets festival var den 17:e i ordningen. Programmet bjöd på musik och dans från hela världen, detta år med framförallt lokala artister. Invigningen på Musikens Hus genomfördes mer eller mindre som planerat. Dock utgick en av akterna bara ett par timmar innan invigningen skulle starta. Göteborgsbaserade Morango, med brasilianska rytmer, utgick på grund av Covid-19, och ersattes blixtsnabbt av Quarttango från Majorna. Detta tack vare att två av Quarttangos medlemmar redan var på plats för att medverka i invigningens andra liveakt: Corazonada.

Quarttango. Foto: Planeta.

Det blev en underhållande kväll med argentisk tango, fanfar och blommor till en mycket glad planetapristagare. Kvällen avslutades med att Quarttango och Corazonda förenades på scenen i ett bejublat nummer kubansk kärleksfull bolero.

Livestreamad festival

Invigningen var det första av festivalens evenemang som livestreamades. Ett underhållande test, inte helt utan tekniska missöden. Festivalen fortsatte sedan i dagarna fem med konserter, dansföreställningar och workshops.

Tiganites Meres på Mosaik Konstcafé. Foto: Agnes Åhlund

Många arrangörer valde att ställa in sina evenemang på grund av det ökade smittläget i regionen, men ungefär hälften av festivalens programpunkter genomfördes smittsäkert både live med publik och online, så som Martina Almgren på Pustervik liksom flertalet av World Music Culture Clubs konserter. Konserten med Lena Nowak & Lies Hendrix i Biskopsgårdens kyrka och World Dance Companys två dansföreställningar genomfördes endast via livestream. Den digitala delen av festivalen genomfördes med stöd av Festivalplattformen (Förvaltningen för kulturutveckling).

En av de få programpunkterna med tillresta artister var Tiganites Meres från Grekland, som spelade på Mosaik Café, i ett arrangemang av World Sessions.

Erfarenheterna med strömmade event hoppas vi kunna ta med oss och utveckla till nästa år. Men först och främst hoppas vi på en festival 2021 fylld med kramar och vimmel!

TACK ALLA SOM GJORDE ÅRETS PLANETA FESTIVAL MÖJLIG!

Eddie Wheeler tar emot priset från förra årets pristagare, Twisted Feet, representerade av Denny Hulten och Sabina Rahimova. Foto: Planeta.
Planeta Pris 2020.