Flat Preloader Icon Hämtar festival

Planetapriset 2021 till Sten Källman

20 oktober 2021

Publiken har nominerat. Juryn valt. Planetapriset går i år till musikern, arrangören och kompositören Sten Källman. Han får priset för sin livslånga inspirerande gärning, där han stadigt står på scenen i mötet mellan folkmusik från Norden, Mellanöstern och Haiti. 

Göteborgsmusikern Sten Källman har spelat saxofon i en rad framträdande band. Med legendariska pionjärerna Filarfolket (tillsammans med Ale Möller), trion Bäsk och folkrockande Den Fule har han haft rötterna i nordisk folkmusik, men ofta med influenser från andra håll. 

Till Haiti reste Sten Källman som utbytesstudent redan 1970. Resan skedde i ett internationellt, kyrkligt sammanhang, då hans uppväxt också präglats av en pappa som var organist och körledare i en frikyrkoförsamling. Sedan den första resan har Sten Källman återvänt till Haiti flera gånger i olika konstnärliga projekt. 1991 var han var på turné i landet med egna bandet Simbi – Sveriges främsta band som specialiserat sig på just musik från Haiti. Bland annat uppträdde Simbi på en festival utanför presidentpalatset. Detta var under en kort period av demokrati, nån månad senare hade Haiti åter blivit diktatur i en blodig statskupp. 

Sten Källmans resor till Haiti har på senare år lett till samarbeten med haitiske trumslagaren Sanba Zao, både i Haiti och i Sverige. Tillsammans har de medverkat på Planeta Festival vid flera tillfällen. 2020 resulterade samarbetet i kritikerrosade albumet Mapou

Sten Källman har även tonsatt och arrangerat flera körverk, bland annat det inom genren världskända verket Wangol. Detta verk och andra kreolska sånger från Haiti sjungs av göteborgsbaserade sångensemblen Amanda och många andra körer runt om i Sverige och övriga världen.

Sten Källman får också priset för sin nyskapande musik i mötet mellan Norden och Mellanöstern. Resorna till Mellanöstern har även de varit flera, då bland annat tillsammans med oud-spelaren Ahmad al Khatib (Planeta-pristagare 2013), som han genom åren spelat med i olika konstellationer. Sten Källman och Ahmad al Khatib har varit kollegor som lärare på Världsmusikprogrammet på Högskolan för Scen och Musik. Dessutom har Sten Källman sedan 2004 varit konstnärlig ledare för World Wide Orchestra, ett folkmusikstorband för unga musiker varav många har blivit framgångsrika på världsmusikscenen.

Under årets festivalprogram medverkar Sten Källman och Ahmad al Khatib tillsammans på scenen med deras gemensamma grupper Trio Samara och Samara Ensemble. På en konsert i Betlehemskyrkan, den 5 november, kan publiken höra Sten Källmans helt nya tonsättningar av kärlekspoesi ur Höga Visan – för åtta röster. 

Planetapriset, Årets Inspiratör, har delats ut sedan 2013 och är ett samarbete mellan Planeta-kontoret och Folkuniversitetet.

Juryns motivering: 
För att han med musik, kompositioner och arrangemang delat med sig av sin kärlek till kraftfull sång och rytm. För den livslånga gärning där han stadigt står på scenen i mötet mellan folkmusik från Norden, Mellanöstern, Haiti – Världen. Så som vodou-guden Wangol gör sin resa, gör även årets pristagare sin. Fortsätt sätta segel med nordiska vindar och karibiskt gung! Den resan inspirerar, ger hopp om en framtid där frihet förenar.

______

Sten Källman medverkar i följande programpunkter på årets festival:

Samara Ensemble, 4 november, Kulturhuset Kåken 

Songs of Song/Trio Samara, 5 november, Betlehemskyrkan. 

________

Priset delas ut på invigningen av Planeta Festival, tisdag 2 november, på Stora Teatern

Läs mer om priset, juryn och tidigare pristagare.

Omslagsfotot ovan: Andreas Carlsson